30.4.16

Škotski bannock (prilagođen Mediteranu)

Beltanski bannock je tradicionalni škotski recept. Riječ je zapravo o plitkom, okruglom zobenom kruhu koji se može peći (uglavnom na žaru položenog na vrući kamen), ali i pržiti (ako se rade manji kruščići). Obično ga se radi sa životinjskom mašću (svinjskom), a ne maslom iako danas postoje mnoge varijacije na temu pa se kruh najčešće peče u pećnici, a masnoću daje maslo. Često ga se jede s mlijekom i jajima, ali sam se osobno uvjerila da jako lijepo ide i uz sirne namaze i lagane salame. Predaje kažu da komad ovog kruha pojeden na jutro Beltanea garantira blagostanje stoke i bogati urod...stoga navalite! :D


Potrebno je:

  • 3 čaše zobenih pahuljica
  • 1 1/2 čaša zobenog brašna (+ viška za pobrašniti radnu površinu)
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1 jušna žlica masla
  • 2 jušne žlice svinjske masti
  • 1 čaša vruće vode
  • sušenog vlasca (po želji)
  • sjemenke sezama za posipanje

Napomene: tradicionalni bannock se, naravno, ne radi s vlascem i ne posipa sezamom. Ali zato sam istaknula da je recept prilagođen Mediteranskoj kuhinji. Dakle, ali ne želite stavljati vlasca i sezam, ne morate. Ostale sastojke i omjere predlažem da zadržite. Maslo možete u potpunosti zamijeniti svinjskom mašću i zobeno brašno možete zamijeniti nekim drugim, ali se tada gubi poanta bannocka koji bi trebao biti u potpunosti od zobi.

Priprema:

  1. Izmiješajte zobene pahuljice, zobeno brašno, sol i sodu bikarbonu. 
  2. Otopite maslo i prelijte suhu smjesu njime. Dodajite pomalo vodu i miješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ako je smjesa i dalje previše vlažna, slobodno dodajte još brašna/zobenih pahuljica. 
  3. Pobrašntie podlogu i oblikujte tijesto u kompaktnu kuglu. Možete napraviti jedan kruh, ili tijesto odvojiti na više manjih dijelova pa napraviti više manjih štruca.
  4. Zagrijte pećnicu na 200°C i prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje.
  5. Kruh izvaljajte tako da dobijete krug debljine maksimalno 1 cm. 
  6. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175°C i ostavite peći još 10 minuta.

Napomene: predlažem da ne provjeravate kruh tijekom pečenje prije nego što je 20 minuta isteklo jer je lako lomljiv dok se ne ohladi. Znat ćete da je gotov kad je općenito porumenio u odnosu na originalnu blijedu boju smjese i kad na rubovima s donje strane vidite da počinje nešto više rumeniti.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.