18.3.16

Kolač od meda

Za početak proljeća savršeno odgovaraju lagani kolači poput ovog koji su prepuni okusa, ali istovremeno lagani po teksturi. Narančin sok i kora nas podsjećaju da s proljećem dolazi i osvježenje, a osnovni sastojak kolača - med - nas podsjeća da je ovo razdoblje kada se sva živa bića bude iz zimskog sna, a s njima i pčele koje sa cvatom cvijeća počinju proizvoditi med.


Potrebno je:

Za običnu dozu: Za duplu dozu:
2 1/2 čaše brašna 5 čaša brašna
1 paket praška za pecivo 2 paketa paška za pecivo
1/2 čajne žličice sode bikarbone 1 čajna žličica sode bikarbone
1/2 čajne žličice soli 1 čajna žličica soli
1/2 čaše smeđeg šećera 1 čaša smeđeg šećera
2 čajne žličice cimeta 4 čajne šličice cimeta
1/2 čaše meda (otopljenog) 1 čaša meda (otopljenog)
1/3 čaše ulja 2/3 čaše ulja
4 jaja 6 jaja
1 čajna žličica ribane narančine kore 2 čajne žličice ribane narančine kore
1 čaša narančinog soka 2 čaše narančinog soka

Napomene: možete pomiješati malo glatkog i oštrog brašna, a šećer možete i povećati ako volite da vam kolači budu slađi (ja uvijek smanjim količinu šećera u receptu pa sam to napravila i ovaj put).

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C.
  2. Nauljite i pobrašnite kalupe za pečenje. Zaista je svejedno u kakvom ćete kalupu peći kolač, samo budite svjesni da će se jako puno dignuti u pečenju. Ako radite uobičajenu dozu, onda bi vam mogao biti dovoljan obični okrugli kalup za torte promjera cca. 22 cm. Ako pak radite duplu dozu, možete očekivati i više. Možete koristiti i neobične kalupte! Ja sam, primjerice, koristila jedan kalup u obliku četverolisne djeteline, a drugi je bio forma za srneći  hrbat.
  3. Izmiješajte sve suhe sastojke kuhačom.
  4. Dodajite pomalo sve mokre sastojke i miješajte električnom miješalicom.
  5. Ulijte gustu smjesu u kalup(e) i pecite na 175°C oko 30 minuta.

Kolač po želji možete preliti "glazurom" od meda 5 minuta prije kraja pečenja i vratiti ga u pećnicu kako bi dobio finu koru. U protivnome možete kolač posuti šećerom u prahu, čokoladnom glazurom, ili ga pak ostaviti kao obični biskvit. Kako god preferirate! No, ako se odlučite ne koristiti ikakvu glazuru, svakako predlažem da, kad se kolač ohladi, izmiješate malo mlijeka i ruma te poškropite/premažete kolač ovom smjesom kako bi što duže zadržao vlagu i sočnost.

Prijatno i blagoslovljena vam Ostara! :D
Vaša Witch's Cat

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.