23.6.15

Litha kao vrijeme suočavanja

Kada pomislimo na Lithu, pomislimo na ljeto, sunce, veselje i, za nas koje živimo na moru, kupanje (ali i za vas koji putujete na more). Ali kao i svaki drugi sabat, Litha je mnogo kompleksnija od toga.

Istina je da je Sunce za Lithu na vrhuncu snage i da je dan zbog toga najduži, ali ovo je ujedno dan kada se Sunce (mitološki predstavljeno figurom Boga) žrtvuje kako bi se Kolo godine nastavilo okretati, a zemlja mogla preporoditi od silne vrućine. Od ovog dana nadalje rastu sile kaosa, a sile kozmosa se smanjuju, dani postaju sve kraći i sunčeva snaga opada. Ova žrtva je potrebna kako bi se prirodni ciklusi nastavili.

Prema Kolu godine, sve kulminira na Lithi - svi naši planovi i ciljevi koje smo "posadili" za Imbolc su klijali i rasli preko Ostare i Beltanea dok nisu dosegli svoju punu snagu upravo za ovaj sabat. Što je sada ostalo napraviti? Sagledati unatrag što smo napravili i jesmo li ostvarili sve što smo naumili. Stoga je ovo vrijeme introspekcije. Ovo nije lagan zadatak i može uzrokovati isplivavanje raznih emocija i saznanja na površinu, ali je nužan za daljnji individualni rast i razvoj.

Za mene je ova Litha bila upravo to - prilika za introspekciju. Moram priznati da sam saznala dosta novog o sebi i svojim bližnjima te da mi većina ovih saznanja nije baš lako pala. Ali očito je da je ovakvo nešto bilo potrebno. Zahvaljujući tome znam što dalje trebam činiti i kakve ciljeve postaviti.

Uobičajeno je za Lithu iskoristiti golemu količinu energije koja kruži za suočavanje s problemima i rješavanje istih. I toga je bilo u mene. Neki će ovu energiju koristiti za pomoć drugima, bilo ljudima, životinjama ili biljkama. Njegovanje je zato još jedan važan aspekt Lithe. U ovom pogledu sam doživjela najljepša iskustva u životu koja su mi vratila nadu u ljude, u njihovu dobrotu i velikodušnost. Ovo razdoblje mi je općenito bilo jako burno, iako postajem svjesna da su i takvi periodi potrebno. Oni šokantni trenuci nas prodrmaju, razbude i ukažu nam na toliko toga (iako ponekad na grubi način) što nam je potrebno za nastaviti dalje kroz život.

Potičem vas da i sami stanete, osvrnete se na prošle mjesece i dokučite nešto novo! Možda neće biti lagano...čak će vam ovo novo saznanje možda biti bolno, ali naposljetku svako "zašto" ima svoje "zato".

Neka vam ova Litha bude blagoslovljena i donese mudrost, razboritost, odlučnost i hrabrost.
Vaša Witch's Cat


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.