19.5.14

Kako napraviti jastuk za kristalnu kuglu

Istina je da su kristalne kugle dio vještičjeg stereotipa kojemu pridonosi i crni baršunasti jastučić na kojemu kugla udobno leži. Rijetko se tko zapita zašto je baš crni jastuk najčešći i zbog čega baršun (ili neki slični materijal). 

I za crnu boju i za baršunaste materijale se kaže da zadržavaju energiju i čistoću predmeta koji se u/na njima nalazi. Iz ovog se razloga gotovo svi ritualni predmeti u wicci, pa i u ceremonijalnoj magiji i drugim tradicijama drže zamotani u baršun, ili u baršunastim vrećicama. Crna boja upija pozitivnost, a odbija negativnost, a baršun kao takav je izrazito mekan materijal i neće oštetiti predmet. Uz to nije sklizak pa predmeti neće tako lako skliznuti s njega. Dakle, postoje magijski i praktični razlozi upotrebe upravo crnog baršuna u ove svrhe.

Iz istih se razloga najčešće koristi i crni baršun za jastuke za kristalne kugle. No, u ovom kontekstu postoji još jedna praktična namjena crne boje. Naime, iz kristalne kugle je idealno gatati upravo noću bez previše izvora svjetla (eventualno jedna sveijać). U mraku se sjaj kristalne kugle najviše ističe i ne postoji šansa refleksije svjetlosti koja će stvoriti slike u kugli i time uzrokovati krivo čitanje. Crna podloga dodatno pomaže u ovome jer upija svjetlo (pa se ono ne reflektira onda o kuglu), ali ujedno daje i mračnu podlogu koja olakšava koncentraciju na samu kuglu.

Zbog ovoga sam se i ja odlučila za crni baršunasti materijal pri izradi jastuka za svoju kristalnu kuglu od selenita. U ovom postu ću vam dati jednostavne upute za ručno šivanje ovakvog jastučića. Zaista nije komplicirano i ne treba vam puno materijala ni vremena. :)

Prije nego počnete izrađivati jastuk, odredite koliku veličinu biste htjeli. Jastuk svakako treba biti veći od dna kugle. Moj vam je prijedlog da izmjerite promjer kugle i dodate još par centimetara sa svake strane. Tako će jastuk i vizualno ljepše izgledati, ali biti i praktičniji jer se kugla neće moći otkotrljati s njega.

Potrebno je:

  • crni baršunasti materijal (količina ovisi o vama i veličini vaše kugle)
  • kreda za tkaninu (za označavanje, ili već nešto drugo čime možete crtati po materijalu i što se lako ispire)
  • oštre škare
  • konac (crni ako imate crni materijal)
  • ravnalo
  • silikonska vlakna
Ovako izgledaju ti maleni jastuci koje
dobijete uz nakit :)
Napomena: silikonska vlakna su po mom mišljenju idealni izbor za jastuke jer ne splasnu lako (ovo je izrazito važno jer će druga punjenja lako splasnuti pod težinom kristalne kugle, a onda se gubi poanta jastuka koji drži kuglu na mekanoj podlozi). Ovakva vlakna možete kupiti na kilograme u pozamenterijama. Naravno, to će vam biti previše pa predlažem da kupite neko punjenje za jastuk, ili pak mali jastuk, rasparate tkaninu koja drži vlakna unutra i uzmete punjenja koliko vam je potrebno. Ja sam našla dva stara malena jastuka od nekog nakita i njih rasparala pa pogledajte po kutijama za nakit...možda i vi nađete nešto što će vam poslužiti.
Umjesto silikonskih vlakana uvijek možete staviti pamuk, ali će on izrazito brzo splasnuti, ili pak nekakve pjene. No, to ćete morati sami malo istražiti.

Postupak:

  1. Operite materijal i ostavite ga da se osuši
  2. U slučaju da vam materijal ima dvije strane (jednu baršunastu i jednu "običnu"), okrenite materijal tako da je baršunasta strana okrenuta put dolje i običnu stranu koristite za označavanje.
  3. Iz tkanine ćete izrezati dva kvadrata. Izmjerite prema kugli koliki biste htjeli promjer jastuka (moj je 15x15cm jer mi kugla ima 10cm u promjeru). Stoga uzmite materijal i na jednoj strani (onoj nebaršunastoj ako vam materijal ima dva lica) kredom iscrtajte dva kvadrata i izrežite ih.
  1. Zašijte dva dobivena kvadrata samo s 3 strane tako da je baršunasti dio iznutra (proštep izgleda ljepše ako se ne vidi tj. ako je unutar jastuka). Imat ćete sada vrećicu za punjenje.
  2. Vrećicu sada izokrenite tako da je baršunasti dio izvana.
  1. Uzmite punjenje po želji (kao što sam rekla, preporučam silikonska vlakna koja možete vidjeti na slici odmah ispod) i napunite vrećicu. Tijekom punjenja rukom gurajte punjenje da ispuni i kutove jastuka te pazite da bude relativno ravnomjerno raspoređeno. Povremeno rukom pridržite četvrtu (nezašivenu) stranu i vidite je li nedostaje punjenja. Kada ste procijenili da je dovoljno punjenja, zašijte četvrtu stranu.

Napomena: koraci 7 i 8 nisu nužno potrebni, ali će poslužiti da kuglu zadrže na mjestu kako se ne bi otkotrljala.
  1. Kredom označite četiri točne na obje strane jastuka. Neka budu jednako udaljene od rubova tako da tvore manji kvadrat unutar samog jastuka.
  2. Iglom s koncem "uđite" u jastuk na jednoj točci i izađite na drugu stranu jastuka na istoj toj točci (npr. uđite u gornju lijevu točku s donje strane jastuke i izađite na gornju lijevu točku s gornje strane jastuka). Vratite se natrag s gornje strane jastuka kroz istu točku do donje strane jastuka. Ovo ponovite nekoliko puta i primijetit ćete da se ta točka uvlači. Kada ste procijenili da je dovoljno uvučena, konac učvrstite s jedne strane jastuka na isti način kao što biste završili šivati bilo što (tj. prođite koncem na istom mjestu nekoliko puta). Ponovite ovo za sve četiri točke.
Jastuk bi vam sada trebao izgledati otprilike ovako:


Nadam se da vam je sve jasno i da će vam ove upute dobro doći. :) Ako imate ikakvih pitanja glede ovog posta, slobodno ih postavite u komentaru.

Do sljedećeg puta,
vaša Witch's Cat

4 komentara:

  1. Hey Witch'sCat, I would like to ask you can you please make a post about Weinghening (sorry if I spell it wrong, on Croatian that would be ''vaganje'') of heart? I would like that. I think, I know that myth, but many peoples don't. Thank you.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I can, but I cannot really say when I will get the chance to do this. Is there anything specific you would like to know about it? Are you interested in just the myth or something more? Yours answers will help me define in what direction I should go with the post. Thank you! :)

      Izbriši
  2. I am actually interested in Book of the Dead. I think it is very interesing part of Ancient Egyptian culture, but I dont know what is written in it :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Well the ritual of the Weighing of the Heart is included in this book, although it isn't a book per se. The Egyptian Book of the Dead is actually a collection of chapters (sometimes called spells) which talk about burial rituals, the mysteries of the afterlife (at least from the Egyptian perspective) and the gods of the afterlife etc. I'm not sure that I could fit this into one post because this is truly a very very very complicated topic. If you are interested in the Book of the Dead, you can read English translations of some of its chapters in pdf format (translated by Wallis Budge, although many of them are now thougth of as out-dated).
      You can download it here:
      http://www.hermetics.org/pdf/sacred/BookOfDead.pdf

      This booklet may also be helpful and is trustrworthy:
      http://www.britishmuseum.org/pdf/3665_BOTD_schools_Teachers.pdf

      This translation by T.G. Allen is thought to be more accurate and up to date, so I recommend you have read it. I believe this is the only way you will be able to fully understand what is written.
      http://oi.uchicago.edu/pdf/saoc37.pdf

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.