10.1.14

Raspored oltara

Za drugi tjedan Pagan Blog Projecta sam odlučila napisati nešto o oltarima, njihovoj ulozi u paganizmu i wicci, ali prvenstveno o njihovom rasporedu pošto sam aranžman ritualnog oruđa na oltaru ima duboku simboliku i može definirati vrstu rituala kojeg se izvodi te njegovu atmosferu.

Bilo je dosta postova napisanih na temu oltara već tijekom prvog tjedna ovog projekta; svi su bili originalni i prekrasni na svoj način. Svidjelo mi se što je velik dio njih bio jako osobne naravi. No, primijetila sam da se nijedan od njih ne fokusira isključivo na raspored oltara. Ovo neki smatraju vrlo "školskom" temom, ali smatram da je ipak tema vrijedna pažnje. Ovaj post stoga neće biti toliko osoban kao neki drugi, ali će dati znatnu količinu primjenjivih informacija za praktičare paganizma.

Razlog zbog kojeg sam odlučila napisati ne toliko osobni post o oltarima jest taj što se sjećam da su mi oni bili u potpunosti nepoznat pojam kada sam krenula paganskim putem. Brinula su me praktična pitanja poput: "Čemu služi oltar?", "Što trebam staviti na oltar?", "Treba li mi uopće oltar?" i tako dalje. Ove dileme koje mi se danas čine nebitnima su zapravo vrlo bitne bilo kome tko se tek upoznaje s paganskom praksom. Normalno je da će početak svakog puta malo problematičan i da će praktičar naići na dileme poput ovih. Unatoč tome, one isto mogu uzrokovati mnogo konfuzije koju se lako da izbjeći uz samo malo praktičnih informacija. Upravo ovakvu informaciju vam želim prenijeti kroz ovaj tekst. :)

Prije nego što počnem bih htjela naglasiti da sam wiccanka, što znači da komponiram pagansku simboliku u svoje rituale i u aranžman oltara. Druge okultne tradicije, ili druge vjere/duhovni pravci će možda imati u potpunost drukčije rasporede. Ovo je u potpunosti prihvatljivo. Glavno je da razumijete što oltar jest, kako ga možete koristiti te da je raspored kojeg odaberete praktičan, logičan i simboličan vama. Ipak ćete vi biti ti koje ćete ga koristiti. Rasporedi koje ću vam ja predložiti nipošto nisu jedini mogući niti "pravi". To su naprosto rasporedi koji imaju simboliku u paganskoj praksi i koji su zbog ovoga (ali i njihove praktičnosti) postali opće uvriježeni u paganizmu. Možete modificirati aranžmane da više odgovaraju vašim osobnim potrebama, ili pak odlučiti nijedan od ponuđenih ne izabrati. No, što god da odlučite, nadam se da ćete barem nešto novo naučiti iz ovog posta. :)

Što je oltar?

Riječ oltar (eng. altar) se često povezuje s latinskom riječju altare što se može prevesti kao "visoki oltar/oltar za nuđenje žrtve bogovima", ili pak Latinskim pridjevom altus što znači "visok". Ovu se definiciju prihvatilo, iako je manje validna od sljedeće. Mnogo preciznija teorija bi bila da riječ oltar dolazi od latinskog adolere što znači "spaliti" što je opet povezano s pojmom žrtvovanja iz prethodne definicije. Da pojasnim, žrtva ne mora biti krvna (poput životinja koje su se žrtvovale u drevnim vremenima), već je to najčešće dio biljke, ili komad hrane koji se spali.

Oltar se najčešće definira kao povišeno mjesto na kojemu se nude žrtve i darovi u nekim religijama. Paganski koncept oltara se ponešto razlikuje od kršćanskog. Naravno, oni variraju u ukrasu i predmetima koji su položeni na njih, ali važno je naglasiti da su kršćanski oltar uvijek tu tj. da su nepokretni (dijelom i jer su napravljeni od teških materijala poput punog kamena, ali i jer naprosto moraju stati na određenom mjestu u određenoj crkvi, također ih se rijetko ostavlja neukrašene). Paganski oltari su obično pokretni te su uređeni i namješteni kada se pojavi prilika za to (tj. prije slavlja).

Oltar se obično postavlja u središte posvećenoga kruga, a time postaje i žarišna točka rituala. U ovom smislu oltar služi kao vrsta skladišta energije koju se može kanalizirati kada je prikladno tijekom rituala. On također služi kao veza između fizičkog i duhovnog svijeta (na mnogo načina, ali primarno jer već sama njegova pojava i energetska snaga uzrokuju promjenu stanja uma u praktičaru i osvijesti ga o samoj činjenici da se nalazi u duhovnom prostoru).

Moram naglasiti još jednom da se oltar uglavnom postavlja u središte kruga (iako u rijetkim situacijama može stajati na sjevernoj strani, no to sada nije važno). U paganskim tradicijama je obično okrenut put sjevera (koji je povezan s elementom zemlje i predstavlja vezu s fizičkim svijetom), iako neki preferiraju da je okrenut put istoka (gdje Sunce izlazi). Ovo je pitanje osobnog ukusa; nijedan način nije kriv, ali trebate biti svjesni razloga zbog kojeg oltar stoji tako kako stoji. Usput, kada kažem da je oltar "okrenut put nečega" (npr. sjevera), to onda znači da vi trebate stati okrenuti put tog nečega (dakle sjevera) kada stojite pred oltarom.

Osim što ima veliki duhovni značaj, oltar također služi kao jako korisni dio ritualnog oruđa (ako ga se može nazvati oruđem) jer on služi za držanje ostalog pribora te jer se svi radovi, bili devocijski ili magijski, rade na njemu.

Kako bi oltar trebao izgledati?

Zaista ne postoje određena pravila o izgledu oltara u paganizmu. Postoji mnogo savjeta i dobrih ideja, ali nijedna od njih nije ni obavezna ni neupitna. Htjela bih vam stoga dati neke savjete, ali ih slobodno zanemarite ako osjećate da vam nijedna od njih ne odgovara.

Vaš oltar može bili bilo što od starog panja, ili stijene negdje u prirodi, kartonske kutije prekrivene krpom, izuzetno ukrašenog stola pa do starog kovčega, ili pak samog tla (iako se preporuča da je oltar barem malo viši od tla iz praktičnih razloga; ovo vam olakšava podizanje predmeta, a ujedno i izgleda svečanije). Možete ga kupiti u dućanu, ili ručno izraditi. Ovo vam sve ovisi o tome koliko imate vremena na raspolaganju, o vašim resursima, financijama i nekim drugim faktorima.

Materijal od kojeg bi ga se trebalo izraditi nije određen, iako je drvo najtradicionalniji materijal, a metal se obično izbjegava pošto provodi energiju, a to mu ipak nije svrha (dok na primjer maču, bodežu i štapu jest pa stoga često na sebi imaju komade metala, ili su napravljeni od metala). Ukratko, što bolje materijal provodi struju, to bolje provodi i energiju, a to je ujedno i "gori" za vaš oltar. Ipak, materijal je manje važan za devocijske rituale gdje se energije čuva i kanalizira na druge načine. Sami materijal će igrati veću  ulogu u magijskim ritualima.

Kao što sam rekla, drvo je idealni odabir. Također ćete naići na oltare napravljene od kamena, cigle, kartona itd. Naravno, nećete imati kameni oltar ako ga planirate mnogo premještati. A kartonski oltar je odličan za one koji ga trebaju nekako kamuflažirati. Ako ipak odlučite nabaviti drveni oltar, najbolje opcije su vam ili hrastovina, ili vrbovina. Također, upotreba ljepila kako biste napravili oltar se ne preporuča (iako su prirodna ljepila prihvatljiva). Metalni spojevi se također ne preporučuju, no na kraju su to sve vaši odabiri.

Oblik oltara također nije od velike važnosti. On ovisi o tome što se vama sviđa i što smatrate praktičnijim. Najčešće su oltari kružnog oblika (pošto se i rituali na kraju krajeva izvode u krugu; ovo je praktično jer tijekom rituala onda neometano možete kružiti oko oltara, a on istovremeno i bolje pristaje krugu, no važan je i sama simbolika kruga kao poveznice sa svime ženskim i simbola Božice). Pravokutni oltari su također vrlo česti (i često simboliziraju četiri elementa te muževne sile i Boga). Naravno, i drugi oblici plohe su prihvatljivi; poligoni, organske forme. Odaberite ono što vam najviše odgovara.

Također nema ni određenih pravila oko broja nogu na oltaru (ako ih uopće ima). Svakako, praktično je ostaviti nešto prostora ispod oltara kako biste tu mogli odložiti sav sporedni pribor tijekom rituala. Umjesto ovoga, mnogi pagani preferiraju imati oltare s ladicama u koje onda stavljaju dodatne materijale.

Visina oltara također ovisi o vašoj preferenciji. Ako radite vaše rituale sjedeći ili klečeći, oltar bi trebao biti dosta niži. No ako radite rituale stojeći onda je nepraktično imati niski oltar zbog čega biste se morali stalno saginjati da uzmete oruđe. U ovom bi slučaju viši oltar bio bolja opcija.

Kada birate veličinu vašeg oltara, važno je pripaziti da sve oruđe stane na njega. Ja sam jedno vrijeme radila na oltaru veličine 30x30cm (zapravo se radilo o maloj drvenoj kutiji). Prije nekoliko godina sam napravila novi oltar koji je znatno veći (otprilike 1m za 50cm). Ako odlučite imati kružni oltar, onda vam preporučam promjer od najmanje 1m. Naravno, ovo će nekima biti preveliko pa onda odaberite veličinu vašeg oltara ovisno o količini i veličini pribora kojeg imate te po prostoru u kojem će oltar stati.

Vaš oltar također možete biti i ukrašen, iako to nije nužno. Mnogi pagani prekrivaju svoje oltare krpama prikladne boje (ovisno o festivalu kojeg se slavi) jer onda izgleda svečanije, a istovremeno i štiti površinu. Neki ga vole ukrasiti zelenilom, no to je opet na vama.

U svakom slučaju, oltar služi kako biste na njemu držali vaše ritualno oruđe koje se može rasporediti na više načina ovisno o tome što želite postići, što vam više estetski odgovara i što vam je praktičnije.

Raspored oltara

Kada kažem "raspored", mislim na raspored vašeg ritualnog oruđa na oltaru. Naravno, nema svatko isti pribor (ovo ovisi o tradiciji koju osoba slijedi, osobnom ukusu, financijskoj situaciji, situaciji individualca itd.). Neki uopće nemaju ritualno oruđe (u kojem slučaju ne postoji uopće potreba za oltarom), neki imaju samo nekoliko komada oruđa dok drugi imaju svaki mogući komad ritualno oruđa naprosto jer se osjećaju najugodnije kada je sve tu.

Najčešće ćete naći neke od sljedećih komada pribora na paganskom oltaru: prikaze božanstava (figure Boga/Božice, druge figure/slike/prirodni predmeti koji simboliziraju božanstvo, ili čak dvije svijeće), athame i/ili štap, incens (i sve što ide uz to), hranu i piće (a uz to i pliticu, kalež i zdjelu ljevanicu uz njih), dvije zdjele (jednu napunjenu solju, a drugu vodom), zvono, gasilicu za svijeće, knjigu sjenki, ili druge knjige/papire iz kojih praktičar može čitati (ako je potrebno), oltarnu svijeću (koja nije potrebna ako odlučite predstaviti božanstvo/a svijećama) i tako dalje.

Veliki predmeti poput kotla, mača, metle, motke i drugih dodatnih predmeta poput svijeća bi se trebalo staviti sa strane, ili ispod oltara kako njegova površina ne bi bila zbijena, ali i da se ne stavi previše težine na njega.

Oltar se obično dijeli u "zone" od kojih svaka ima svoje korespondencije i na kojoj se drže predmeti koji odgovaraju tim korespondencijama. Postoje dva način na koje možete podijeliti svoj oltar (koristiti ću pravokutni oltar kako bih ilustrirala ove načine, iako se sve isto može napraviti i na kružnom oltaru).

1. Vertikalna podjela

Oltar se vertikalno dijeli na tri polja:
  1. Lijevi dio - pripada Božici i povezan je s emocijama. Ovdje se stavljaju predmeti koji imaju "ženstvene" karakteristike i koji su povezani s njom.
  2. Desni dio - pripada Bogu i povezan je s racionalnošću. Ovdje se stavljaju predmeti koji su povezani s Bogom i koji imaju "muževne" karakteristike (ili se na bilo koji drugi način smatraju muškima).
  3. Srednji dio - ovo se također naziva i radnom površinom jer se ovdje stavljaju predmeti koje se koristi u magiji, ili koji imaju praktičnu namjenu (poput knjige sjenki iz koje se čita). Magijski predmeti mogu biti i svijeće (ako se izvodi magija svijećama), konopci (ako se izvodi magija čvorovima), lutke, sredstva za proricanje, predmeti koje će se posvetiti tijekom rituala itd.

Napomena: predmeti koje se spominje u dijelovima "Bog" i "Božica" (ili u kasnijim dijagramima pod kategorijama elemenata) nisu jedini mogući predmeti koji im korespondiraju. Pri kraju posta možete naći detaljnu tablicu ritualnog oruđa i njihovih korespondencija (tj. pola i elemenata) kako bi vam moglo biti lakše odrediti što ide gdje. Predmeti koje sam ovdje navela su samo primjeri (ili pak zaista osnovno oruđe).

Predmete se može rasporediti na mnogo načina, a u dijagramu ispod možete vidjeti izrazito praktičan način.


2. Dijagonalna podjela

Dijagonalnom podjelom se oltar dijeli na četiri dijela, svaki od kojih se veže uz određen element. Ovo je uobičajena podjela za pravokutne oltare, ali se može upotrijebiti i na kružnima. Ako imate pravokutni oltar, uobičajeno je da su kutovi oltara okrenuti prema četirima stranama svijeta (dakle gornji desni kut je okrenut prema istoku, donji desni kut prema jugu itd.). Ovo bi rezultiralo u običnom horizontalno/vertikalnom rasteru poput onoga ispod.

Napomena: četiri kvadranta su primjereno obojana. Žuti kvadrant je rezerviran za zrak, crveni za vatru, zeleni za zemlju, a plavi za vodu.


Ako odlučite smjestiti vaš oltar tako da gledate put određene strane svijeta (npr. sjevera/istoka), onda će podjela zaista biti dijagonalna. Ovaj je način podjele češći od prijašnjeg jer će praktičar (a time i oltar) češće stati okrenut put neke strane svijeta (npr. sjevera) nego prema nekoj "međutočci" (npr. prema sjeveroistoku). 

Ovako bi oltar otprilike izgledao kada biste ga položili kako je gore navedeno:


Naravno, postoje i drugi načini na koje možete podijeliti svoj oltar. Jedan takav primjer se može naći u knjizi Raymonda Bucklanda koja se zove Wicca for One. Ovakva je podjela uglavnom praktične naravi je su svijeće stavljene na stražnjem dijelu oltara kako ih se ne bi slučajno bacilo, sve su zdjele skupljene na jednom dijelu oltara, a predmeti koje se najčešće koristi su stavljeni na prednji dio oltara.


Kao što sam obećala, napisala sam vam tablicu ritualnog oruđa i njihovih korespondencija s polovima i elementima (iako se popis ne može smatrati potpunim jer će neki individualci/tradicije ipak dodati/izmijeniti/oduzeti neke predmete). Nadam se da će vam ova tablica pomoći da razumijete gdje se određeni predmet može staviti, barem kada su u pitanju poviše navedeni rasporedi. :)

Napomena: nemaju svi predmeti pol i/ili vezu s nekim elementom, pa nemojte da vas ovo zbuni. Za neke od njih nije potrebno objašnjenje (npr. za oltaru krpu), dok su drugi predmeti poput gasilice naprosto neutralni po pitanju pola i/ili nemaju korespondencije s elementima. Stoga ih se može postaviti bilo gdje na oltaru. Neutralne predmete ću označiti simbolom prekriženog kruga (Ø). Kosa crta (/) samo znači "ili". Za "neutralne" predmete možete odlučiti sami gdje ćete ih staviti (ako ih uopće odlučite koristiti). Također, nisu svi predmeti na popisu obavezni. Manje detaljan popis predmeta možete naći u postu "Ritualno oruđe". One koje se obično smatra obveznima su u tom postu podcrtani. Ovo bi trebalo malo pojasniti cijelu stvar.

Ritualni predmet
Pol
Element(i)
oltarna krpa/stolnjak
Ø
Ø
figura Boga
muški
svi
figura Božice
ženski
svi
svijeće
muški
vatra
svijećnjak
muški
Ø
gasilica
Ø
Ø
incens
muški
zrak
kadionica
muški
Ø
ugljen za incens
Ø
Ø
zdjela s vodom
ženski
voda
zdjela sa solju
ženski
zemlja
zvono/a
Ø
Ø/zrak
žličica (za sol)
Ø
Ø
pero/a
muški
zrak
libacijske posude
Ø
Ø
štap
muški
zrak
athame
muški
vatra
kalež
ženski
voda
plitica/pentakl
ženski
zemlja
metla
oboje
Ø
kotao
ženski
voda
srpasti nožić
Ø
Ø
motka (obična ili račvasta)
muški
zrak
prijapov štap
muški
zrak/vatra
žezlo
muški
zrak/vatra
konopci
Ø
Ø
mač
muški
vatra
bič
muški
vatra

I drugi predmeti se također mogu uvrstiti na ovaj popis. Neke od njih koje će se rjeđe koristiti se može staviti ispod/sa strane/u oltar poput šibica/upaljača, boce s vodom, kompasa, CD playera ako će se puštati glazba itd. Neki od predmeta su preveliki da bi ih se držalo na oltaru tako da se njih obavezno stavlja sa strane oltara (i to s one strane koja im korespondira po polu/elementu). To su predmeti poput metle, kotla (iako mali kotlovi postoje), motke, žezla, mača itd. Na primjer, kotao koji simbolizira Božicu i element vode bi se stavio s lijeve strane oltara (ako se radi o vertikalnoj podjeli), ili pak na zapad (ako se radi o dijagonalnoj podjeli). 
Kao što sam rekla, ovo nije puni popis ritualnog oruđa, ali bi trebao poslužiti za sada. :)

Što ako ne mogu imati oltar?

Neki od vas bi se mogli naći u nezgodnom položaju u kojem vaši sustanari ne znaju za vaša vjerovanja i prakse. U ovom slučaju je oltar u vašem stanu malo previše očiti znak. No, postoje i druge situacija u kojima ste u nemogućnosti imati oltar; zbog financija, ili naprosto zbog nedostatka prostora.

Sigurno će vam biti olakšanje saznati da postoje alternativne opcije! :D
Za oltar možete koristiti i:
  • kutiju (bilo kojeg materijala i veličine) koju okrenete naopako i prekrijete krpom
  • tlo (iako je u ovom slučaju poželjno da držite krpu ispod oruđa)
  • prenamijenjeni stol/stolicu/noćni ormarić/stol za kavu/komodu itd.
Prenamjenjivanje već postojećeg namještaja je odlična ideja jer ne morate trošiti novac na novi komad namještaja, a uz to ćete imati i više prostora u kući. Uostalom, činjenica da ovaj stol (ili što god koristili) služi svakodnevno za profane svrhe ne utječe na njegovu religijsku funkciju pošto ga se uvijek može pročistiti i posvetiti prije svakog rituala. Ako vam se ovo čini kao da će vas previše zamarati, uvijek možete imati oltarnu krpu koju čete koristiti samo za religijske svrhe i koristiti je kako biste prekrili površinu stola. Iz istog razloga preporučujem stavljanje oruđa na krpu i kada radite na tlu, ili na kartonskoj kutiji (ili kutiji bilo koje druge vrste).

Kako bih ilustrirala svoju poantu, evo nekoliko fotografija prilagođenih oltara (iako je u njima nevažan raspored oltara jer nije jednak dijagramima u ovom postu).




Sigurna sam da ćete moći naći još mnogo ovakvih primjera i sami na internetu. :)
Svakako, nadam se da vam je ovaj post barem nešto koristio i da ste uživali čitajući ga! :D
Očekujte još jedan Pagan Blog Project post idućeg petka.
Vaša Witch's Cat

1 komentar:

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.