29.1.13

Imbolc (02.02.)

Imbolc (čitaj /immol'g/, ili naprosto /imbolk/ kako mi to u Hrvatskoj izgovaramo) je još poznat i kao Imbolg po keltskom. Ovo je blagdan svjetla upravo zbog toga što nagovješćuje proljeće. Možda vam je ovaj datum poznat po tome što ga je kršćanstvo prisvojilo pod imenom Svijećnica (eng. Candlemas). Sam keltski naziv znači "u trbuhu" i ukazuje, naravno, na trudnoću i početak plodnosti tj. na prve pokrete Prirode unutar utrobe Majke Zemlje. Kao i svi keltski blagdani, ovo je vatreni praznik, ali ne daje naglasak na toplinu nego svjetlost. Ovo će vam možda biti logično jer je, pogotovo u našem podneblju, veljača uglavnom najhladniji mjesec u godini (iako već u prvom mjesecu kreću prave zime). 

Božica koju se slavi na ovaj dan je Brigid (Brid), keltska trostruka Božica Mjeseca, svjetlosti i plodnosti. Njezin simbol je Mjesec koji nam u prirodi osvjetljava mračne puteve. Ona spada među onu skupinu paganskih bogova koji su "pokrštena" bez nekog velikog pokušaja da se to sakrije. U Irskoj 1. veljače poznat kao Dan sv. Brigid. Riječ je o svetici koja je živjela od 453.-523.g.p.n.e., ali usprkos tome što je riječ o kršćanskoj svetici, ona se slavi na istim mjestima kao i paganska božica Brigid. Njezini načini štovanja su također očito pretkršćanski, no o tome malo kasnije :) Mit kaže da je sv. Brigid odgojio čarobnjak te da je imala moć umnažati hranu i piće i tako hranila narod, a tu je bio i jedan zabavni dodatak - mogla je pretvoriti vodu u pivo! :D Njezin simbol je slavni Brigidin križ koji se i dan danas plete u Irskoj. Najčešće se plete od slame, a običaj najvjerojatnije potječe od pretkršćanskog obreda koji se povezuje sa pripremom sjemenja za sijanje u proljeće. Njezino ime se na engleskome izgovara /brajd/ (kao riječ bride tj. mladenka na engleskom), dok se uglavnom predlaže da se izgovara po irskom /bri:d/. 

Jedan stari škotski običaj je da se noć uoči ovog dana žene u kući "obuku" svežanj zobi u žensku odjeću i postave u tzv. "Brigidin krevet" (zapravo pletena košara) skupa sa palicom (koja simbolizira muški spolni organ). Nakon što bi se sve smjestilo, žene bi prizvale božicu govoreći: "Brid je došla! Brid je dobro došla!". Preko noći bi se ova instalacija ostavila da stoji pokraj gorućih svijeća (naravno pazeći da se nešto ne zapali). Ako bi se otisak palice našao u pepelu ognja sljedećeg jutra, to bi značilo da će ta godina biti plodna. Ovo je jasna metafora za spolni odnos kojeg možete i sami povezati s proljećem :) 

Na otoku Man postoji drugi običaj. Zadnji dan siječnja bi jedna osoba skupila hrpu trske/slame i došla na vrata svoje obitelji (svaka obitelj ovo radi za sebe, da budemo jasni) i pokucala na vrata na što bi se odazvala majka u kući. Poslala bi nekoga da otvori vrata i potom zaželjela "Brigid" dobrodošlicu na što bi osoba na vratima odgovorila: "Neka Bog blagoslovi ljude u ovoj kući.". Tada bi se slamu poprskalo nekim oblikom svete vodice i počelo bi se sa pletenjem Brigidinih križeva. Kada bi bilo ispleteno dovoljno križeva, ostatak slame bi se zakopao i onda je slijedila gozba!! Na prvi dan veljače se križevi od prošle godine zapalili i zamijenjeni novima u kućanstvu.

Postoje dvije varijatne Brigidinog križa. Prva varijanta je zapravo keltski križ (križ jednakih krakova unutar kruga), a druga varijanta je obični jednakokraki križ. Možete pogledati ovaj link ako želite naučiti plesti ovaj keltski čvor :D a možete i pogledati moj ručni rad u postu "Izrada Brighidinog križa" i nasmijati se malo. :)

U Irskoj postoji mnogo svetih bunara, a većina ih je posvećena Brigid. Do danas ljudi znaju tražiti njezinu pomoć kada je potrebno i najčešće vežu komadiće tkanine (koji simboliziraju te želje) za obližnje drveće/grmlje. 

Bunare možemo povezati sa vodom i sa čistoćom što nas dovodi do uloge drugog mjeseca u starom Rimu. Naime, ovaj je mjesec bio namijenjen za pročišćavanje (Februarius mensis - doba ritualnog pročišćavanja). Na samom početku mjeseca je poznata Lupercalia (čitaj /luperkalia/). Meni je, moran priznati, malo smiješan glavni običaj ovog dana, ali eto...da s vama podijelim. Lupercali su bili Panovi svećenici koji su za ovaj dan trčali goli kroz ulice tj. na sebi su imali samo pojas i bič načinjene od kozje kože. S bičem bi lagano udarili svakoga u prolazu, a posebno udane žene. Ovo je zapravo bila odlična stvar tada jer se vjerovalo da taj udarac donosi plodnost. Ovaj je običaj opstao čak sve do kršćanske ere, a i sam Marko Antonije je odigravao ulogu lupercusa. S vremenom su čak i žene stekle naviku da se skinu gole kako bi ih bolje zahvatio bič i donio više plodnosti. Tek je papa Gelasio I (492.-496.g.) zabranio ovaj običaj, ali se na kraju morao javno ispričati jer narod naprosto nije prihvatio ovu zabranu. Običaj je konačno zabranjen tek početkom 6.st.

Još jedan običaj za Imbolc je paljenje bilja od Yulea (božikovina, bršljan, imela, lovor, ružmarin itd.) jer u protivnome zli duhovi napadnu kućanstvo. Poruka koju ovaj običaj prenosi je taj da je jedan ciklus završio i novi počeo i da se trebamo naučiti pustiti neke stvari za sobom. Vjerojatno će vam biti poznat i običaj proljetnog čišćenja (iako nema službenog datuma, ali znam da se svi grozite tog perioda i da oni koji rade najčešće uzimaju kratke godišnje "odmore" zbog toga haha). No, i ovo čišćenje ima svoju simboliku.

Jedna zanimljiva činjenica je da neki u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj vjeruju da loše vrijeme na ovaj dan znači da je zima gotova, dok lijepo vrijeme na ovaj dan znači da će zima još trajati. Možda je poruka ovoga da se ne može žuriti prijelaze između godišnjih doba? :)

U rituale se često uvodi nekakav motiv plodnosti ili metafora oplođivanja. Ovo se najčešće radi tako da Visoka svećenica zaziva Boga u Visokog svećenika umjesto obratno (kao što se radi sa Spuštanjem Mjeseca tj. Drawing down the Moon). Poznato vam je da se često i ples zna ukomponirati u rituale, pa se tako s ovim danom povezuje ples La Volta iz 16.st. Uspjela sam nekako naći na youtubeu kako taj ples zapravo izgleda :) No smatra se da on potječe od mnogo ranijeg "vještičjeg" plesa u kojem se muškarac i žena drže za ruke okrenuti jedni drugi leđima. 

Čak je i u kršćanstvu poznata kruna svjetla, ali nju uglavnom nose djevojčice koje simboliziraju tek mladu godinu. U paganizmu ćete češće naići na to da tu krunu  nosi odrasla žena koja simbolizira Majku Zemlju koja u ovo doba godine postaje sve plodnija i plodnija.

Izuzev krune svjetla i Brigidinog križa za ukras, možete negdje u krugu ili na oltaru imati i štap (falički simbol, a po mogućnosti baš falički štap kojeg možete jednostavno napraviti tako da češer zalijepite/pričvrstite na vrh štapa). Za osobu koja glumi Djevu ("pomoćnicu Visoke svećenice) je klasično da nosi buket proljetnog cvijeća, dok će žena koja glumi Staricu imati tamni veo/maramu na sebi. Često ćete naići i na kotao sa svijećom u kojem se kasnije može paliti staro bilje (ako već ne možete zapaliti negdje vani vatru).

Ako ste željni još informacija, možete pročitati nešto više ovdje.

Sabat: Imbolc
Izgovor: /imbolk/, /immol'g/
Datum: 02.02.
Ostala imena: Imbolg, Svijećnica/Candlemas,
Brigantia, Dan sv. Brigid
Faza Boga: Odrasta (iz Plavog Boga u Zelenog),
u nekim tradicijama oplođuje Božicu,
Kralj Hrasta
Faza Božice: Djeva (oporavlja se od rođenja)
Simbolika:
Slavljenje svjetla, poticanje pojave
Sunca
Običaji:
Paljenje svijeća u krug, stavljanje
zdjele snijega na oltar, pletenje
Brigidinih križeva i lutkica, Brigidin

krevet, paljenje starog bilja, izrada
krune svjetla (za to odlične
rođendanske svijeće)
Simboli & boje:
Bijela, crvena, roza,
zelena, plava, kolo (najčešće
se stavlja na oltar), blagoslivljanje
sjemenja, zelenilo, svijeće
Prigodna hrana: Keltski kolačići
Imbolc polumjeseci
Još neke lijepe recepte možete naći
na ovoj i ovoj web stranici
Prigodni sastojci uključuju sjemenke,
mlijeko (i druge mliječne proizvode
poput maslaca/margarina), ali i
osvježavajuće sastojke poput limuna
i vanilije.
Prigodni mirisi: Bosiljak

Mislim da bi to bio to za ovaj post :) očekujte jedan fini recept od mene za koji dan (kolači ipak moraju biti što svježiji), a ako nabavim materijale, okusit ću se u izradi vlastitog Brigidinog križa pa makar od nekog improviziranog materijala :D 
Sretni i veseli bili! Zabavite se za Imbolc! :D

Do sljedećeg posta, 
vaša Witch's Cat

1 komentar:

  1. "Jedna zanimljiva činjenica je da neki u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj vjeruju da loše vrijeme na ovaj dan znači da je zima gotova, dok lijepo vrijeme na ovaj dan znači da će zima još trajati. "
    U SAD-u i Kanadi ovaj obicaj se odrzao kao groundhog day, kada svizac izlazi nakon zimskog sna i mora ugledati svoju sjenu, ako je ugleda znaci da ce zima potrajati, ako je ne ugleda nece.
    U Srbiji, manje poznato, postoji identican obicaj na Sretenje (pravoslavni naziv za blagdan Svijecnice), samo u ovom slucaju ne izlazi svizac nego medvjed.
    Interesantna je i jedna izreka koja se spominje u Dalmaciji, gdje se slavi Gospa Kandelora - "Kandelora - zima fora (prolazi), za njom ide sveti Blaz i kaze da je laz". Svijecnicom se obiljezava kraj zime i zove se lijepo vrijeme, ali po obicaju, vec sljedeceg dana, na Svetog Blaza (ili Vlaha) koji se slavi 3.veljace, zima se nastavlja.
    Zoran dokaz istinitosti ove izreke imali smo prije dvije godine kada je bas u noci izmedju 2. i 3. veljace pao ogroman snijeg :)
    Gospa uvodi Isusa (sunce) u hram, materijalni hram, prirodu kao hram bogova, mjesto gdje se bogovi susrecu s ljudima, te hram duse, nas vlastiti hram.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.