Mabon je druga žetva i slavlje sakupljenih plodova i obilja. Ovo je i vrijeme berbe jabuka zbog čega ih ima ne pretek za korištenje u svim vrstama jela. Berba mrkve također u ovo vrijeme nije isključena, a poznato je da mrkva u kombinaciji s jabukom zna biti božanstvena. I zaista jest tako. Ako me vjerujete, isprobajte sami ovaj recept!
Potrebno je:
Napomena: mjere su plastične čaše jogurta (200g)
Za tijesto:
- 4 jaja
- 1-2 čaše šećera (po ukusu)
- 2 čaše glatkog brašna
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 čajna žličica cimeta
- 250 g naribane mrkve
- 350 g naribane jabuke
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 50 ml mlijeka
- 25-50 g maslaca
Napomena: biti će vam potrebno više mrkve i jabuke s obzirom da ćete izgubiti na količini guljenjem gore i, u slučaju jabuke, odstranjivanjem koštice. Primjerice, od 350g mrkve sam, nakon guljenja, rezanja krajeva i odstranjivanja vanjskog sloja dobila 250g, a od malo iznad 500g jabuke sam spala na 350g kada sam ih ogulila i izribala do koštice. Također, kod glazure možete otprilike dodati masla i mlijeka kako biste postigli željenu konzistenciju. Ja sam navela otprilike koliko sam maslaca i mlijeka dodala.
Priprema:
Tijesta:
- Elektičnim mikserom izmiješajte jaja sa šećerom i dodajte šećer i ulje.
- Dodajte u glatku smjesu vanilin šećer i cimet.
- Izmiješajte brašno i prašak za pecivo i potom postepeno ovo dodajite prijašnjoj smjesi miješajući kuhačom.
- Naribajte jabuku i mrkvu (tek sada da jabuka ne bi pustila previše vode) i dodajte u smjesu.
- Obložite posudu za pečenje (po mogućnosti metalnu, kvadratnog oblika) papirom za pečenje i ulijte tijesto u lim. Pecite 45 minuta na 180°C.
Glazure:
- Na pari otopite čokoladu te dodajte maslac i mlijeko.
- Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi i dok se svi sastojci ne prožmu.
- Prelijte još topli kolač smjesom.
- Kada su se kolač i glazura ohladili otprilike na sobnu temperaturu, ostavite u hladnjaku na nekoliko sati da se glazura stvrdne.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.