Ovi roščići su se pokazali savršeni za ezbat! :) Bili su mi primamljivi prvenstveno jer su maleni pa ih se može lako i brzo pojesti tijekom rituala. No simbolika badema je iznimno prikladna za slavlje punog Mjeseca jer je u više kultura u prošlosti badem, odnosno bademov cvijet, bio simbol plodnosti, a puni Mjesec kao takav simbolizira najplodniju fazu Božice - aspekt Majke. Ali plod badema sam po sebi podsjeća na joni (hinduistički simbol za ženstvenost i ženski spolni organ). A nije potrebno uopće ni govoriti o simbolici polumjeseca. Svi ovi faktori su imali utjecaja na moj odabir ovog kolača za posljednja dva ezbatska slavlje. Pošto su svi imali pozitivne komentare, odlučila sam podijeliti recept s vama. :D
Potrebno je:
- 200 g maslaca
- 1 žumance
- 90 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 100 g mljevenih badema
- 1 vanilin štapić (ili 1 kesica vanilinog šećera)
- 300 g brašna
- naribana kora 1 naranče
- 80 g kristalnog šećera
Priprema:
- U posudi električnim mikserom izmiješajte omekšali maslac, žumance, šećer u prahu, sol, bademe i vanilin šećer/vanilin štapić (u slučaju da po prvi put radite s vanilinim štapićem, vrijedi napomenuti da je potrebno izvaditi srž štapića, a ne ubaciti cijeli štapić u smjesu. Dakle, prvo na pola izrežite štapić uzdužno i rastvorite koru. Potom nožem ostružite vaniliju iznutra i ubacite u smjesu). Pomalo dodajite brašno.
- Zamotajte smjesu u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
- U međuvremenu izribajte koru jedne naranče i pomiješajte s kristalnim šećerom.
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Izvadite smjesu iz frižidera i oblikujte roščiće (veličina ovisi o vama).
- Pecite roščiće 10-12 minuta dok ne porumene (ali pazite, jer često s donje strane znaju dosta porumeniti a gore ostati bljeđi pa pripazite da vam ne izgore od ispod).
- Kada su gotovi, roščiće uvaljajte u smjesu naranče i šećera. Ako ih pustite da odstoje u posudi s tom smjesom, poprimiti će predivnu aromu do sutradan.
Predlažem da poslužite roščiće uz neki lijepi voćni sok, ili uz mlijeko. Odlični su i mekani narednih nekoliko dana, makar ne sumnjam da će ih se pojesti već isti dan! ;)
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.