16.11.12

Sjedinjavanje s prirodom


Možda ste se do sada pitali kako to da sam opisala wiccu kao "prirodnu religiju", a do sada na blogu nema baš spomena prirode? E pa bilo bi vrijeme, a ako ste se ovo zapitali, imali ste potpuno pravo prigovarati :)

Do sada sam navodila nekako surove podatke koji će vam biti korisni, a ako ste pratili do sada sve, mislim da je već pomalo vrijeme da se ubacimo u dublju filozofiju wicce i duhovni razvoj. Bilo tko može izvući svijeću, zapaliti je i nazvati ritualom, ali za istinski povezati se s time što radite, potrebno je vremena i truda.


U posljednje se vrijeme u knjigama često nailazi na napomenu da 50 pročitanih knjiga neće vrijediti niti moći opisati kvalitetno duhovnu stranu wicce koliko boravak u prirodi. Ovo je zaista točno. Najbolje je sve to osjetiti na vlastitoj koži, i to preporučam što prije (ovo se ne odnosi na izvođenje rituala....za to je ipak potrebno nešto znanja, vremena da se sve to slegne, malo vježbe i osjećaja, na kraju krajeva. Ovdje mislim na meditaciju i spajanje sa samim sobom i sa kozmičkim silama). 

Ako ćemo gledati religijski aspekt wicce, važne ličnosti su Bog i Božica. Ja volim gledati na odnos s njima kao na odnos s prijateljima (možda ćete vi na njih gledati kao na figure duhovnih roditelja ili ne znam ni ja čega). Za održavanja ikakvih odnosa s ljudima je potrebno truda  i vremena. Ako izgubite kontakt, vaš odnos će oslabiti. Isto vrijedi i za vaš odnos s njima. Ako s njima "sjednete i popijete kavu" ili ih na bilo koji način osvijestite u sebi, vaš će se odnos izgrađivati. Ovo možete napraviti na neke minimalne načine (ne moraju biti rituali u pitanju). Ako vaš oltari pribor stoji negdje na vidjelu, primijetite ga u prolazu i istaknite sami sebi da taj tu objekt ne pripada vašoj svakodnevnici. Ako imate privjesak koji vam simbolizira nešto duhovno, obratite pažnju na njega svaku tu i tamo. Odradite kratku meditaciju (5 minuta, pa možete čak i manje) kako biste se zahvalili na energiji koju imate i kako biste osjetili da tih 5 minuta u vašem danu ima poseban značaj. Dakle, ne mora se raditi o grandioznim gestama. Možete napraviti i nešto malo, ali vrijedno :) vjerujem da je to svima problem u modernom društvu koje jako brzo prolazi i koje vas stalno tjera na žurbu i neprestano razmišljanje o problemima.

Meni je najljepše otići u prirodu (uglavnom biciklom, ali volim i prošetati) i opustiti se tj. prepustiti. Tu se najviše osjeća prisutnost Majke Prirode i Zelenog Boga (pa i Rogatog Boga, ovisno o godišnjem dobu). Kada odete tako u prirodu, to je već samo po sebi opuštajuće i posebno za ljude koji žive u gradu. Promatrajte lišće kako se njiše, osjetite vjetar na obrazu i udahnite svježi zrak. Priroda vas zaista može preporoditi. Često volim i ponijeti neku knjigu sa sobom (za opuštanja) pa malo i meditirati, ali svakako volim biti odvojena tada od tehnologije (ugasiti zvuk na mobitelu i ne slušati mp3 kada svugdje okolo cvrkuću ptičice).

Kako ovaj post ne bi samo bio niz mojih filozofiranja, preporučit ću sada neke kratke meditacije koje možete i sami isprobati kako biste se povezali s prirodom (eksternom, a time može i vašom unutarnjom...nikad se ne zna ;)). Ove meditacije govorim ovako po sjećanju. Neke sam negdje i pročitala, a do nekih sam sama došla, ali tko će se više sjetiti odakle i na koji način :) stoga ako naiđete na neku sličnu (ili istu) u nekoj knjizi, nemojte se začuditi :D

Korijenje drveta

Ovo mi je jedna od omiljenih meditacija. Mislim da ju je ljepše izvoditi uz stablo nego bez njega, ali to je na vama. Dakle, sjednite upravno tako da vam je udobno (najčešće se predlaže polulotus, ali ne morate ako vam je ova poza neudobna). Predlažem da radite u prirodi tako da su vam leđa prislonjena uz drvo (koje vam ujedno i fizički daje potporu leđima). Vizualizirajte kako prianjate uz zemlju i kako vam korijenje raste (vaša kralježnica se pretvara u korijenje kao u drveta). Ono raste duboko u zemlju i vi dijelite energiju s njom. Zamišljajte sve pozitivno. Zamišljajte protok pozitivne energije kroz vaše tijelo (čije je središte vaša kralježnica iz koje se dalje širi). Ako ste u mogućnosti, možete čak i zamisliti kako se "vaše korijenje" isprepliće s onim od stabla kraj kojeg se nalazite. Jako lijepa metafora povezivanja s prirodom :) Kada budete htjeli izaći iz meditacije, zamišljajte korijenje kako se povlači natrag u vas. Pritom ne želite da vas pozitivna energija napusti, pa možete i dalje zamišljati bijelu svjetlost kako teče kroz vas :) pomalo se vratite u stvarnost i otvorite oči.

Mjesečina

Vježbu se radi pretežito kada je pun Mjesec, makar vam nitko ne brani raditi je u bilo koje drugo doba Mjeseca. Potreba vam je samo zdjela vode i mjesto na kojem se može lijepo vidjeti Mjesec. Smjestite se udobno tako da možete vidjeti odraz Mjeseca u vodi (a dovoljno je samo Mjesečevu svjetlost koja obasjava površinu mirne vode). Koncentrirajte se na Mjesec/mjesečinu i promatrajte kako izgleda na površini vode. Sada možete naprosto isprazniti um od svih briga i fokusirati se na odraz, ili razmišljati o vašoj povezanosti s kozmosom i Mjesecom (za kojeg sada  znamo da je simbol Božice). Ova se metoda često koristi i za gatanja, a prikladna zamjena je crno ogledalo (koje jednako lijepo odražava sve). Naravno, možete ovo koristiti samo za meditaciju :)

Sunce i zvijezde

Smjestite se udobno negdje u travu (možete i leći ako vam više odgovara...samo nemojte zaspati hehe :D). Bit ove meditacije je povezivanje sa univerzumom i okolnim silama. Počet ćete s nizom malo kompliciranijih vizualizacije koje će se nadovezivati jedna na drugu.

Prvo ćete zamisliti kako ste na livadi i kako vidite Sunce da izlazi na istoku. Promatrat ćete kako prolazi taj dan (ubrzano naravno) i kako Sunce zalazi. Naravno, Mjesec će se pojaviti negdje tijekom zalaska pa ćete promatrati i Mjesec koji se diže i sjaji u noći. Uočite zvijezde koje vas okružuju i zahvalite se što imate danju Sunčevo svjetlo da vas vodi, a noću mjesečinu i svjetlo zvijezda kako se ne biste izgubili na svom putu (svjesna sam da danas postoji ulična rasvjeta, ali ovo ide i malo dublje od toga...o tome možete razmisliti dok meditirate ;)). Ovaj dio možete ponoviti nekoliko puta (ako želite) zamišljajući svaki put Mjesec u drugoj fazi.

Zamišljajte promjene godišnjih doba pred vašim očima. Vidite u proljeće cvijeće na tlu kako raste, kako se trava zeleni i osjetite kako povjetarac dodiruje vaš obraz. Osjetite, nakon ovoga, ljetnu sparinu i Sunčevu svjetlost kako vas grije i vidite mnoštvo životinja. Sve oko vas pršti od života. Jesen sa sobom donosi žuto-crveno lišće i blago zahlađenje. Za zimu zamislite snijeg oko vas, malo jači vjetar na vašem licu i osjećaj svježine i životne obnove. Nakon ovoga se vratite na proljeće. (Naravno, ako u vašem kraju neko godišnje doba izgleda drukčije od ovog opisa, onda to vizualizirajte tako).

Elementi

Ovu sam vježbu negdje pročitala integriranu u neku varijaciju prethodne vježbe pa sam i ovo malo izmijenila. Zamislite se kako stojite opet na livadi. Kako biste se sjedinili sa zrakom, osjećate zrak kako vam puše kroz kosu/dira kožu i raspuhuje lišće oko vas. Za element vode možete zamisliti potočić (možda i rub mora). Možete se napiti vode (ako je potočić) ili proći rukom kroz vodu. Za element vatre, možete zamisliti kako se pred vama nalazi mala logorska vatrica koju njegujete dodavajući suho granje i lišće. Za povezivanje s elementom zemlje, zamislite kako hvatate ruku punu rahle zemlje i osjetite njezinu moć. Ako ležite na zemlji dok ovo radite, osjećaj će biti  još intenzivniji.

Za sada neću više predlagati vježbi jer ćete i sami nailaziti na njih tijekom vremena, ali svakako ću vam predložiti da neke ove vježbe pokušate realizirati. Možete otići na kampiranje i zapravo zapaliti vatricu i grijati se kraj nje na prohladnoj proljetnoj noći.

Naravno, ako su neke ove vježbe neostvarive u realnosti, možete uvijek raditi one jednostavnije vježbe. grčki su filozofi uvijek razmišljali ( i ne jedan način meditirali) dok su hodali...pa možete i vi to probati. Prošetajte se po prirodi i opustite se :)

Možete neki svoj hobi raditi u prirodu (svirati neki manji instrument, čitati, raditi jogu, slikat/crtati, trčati, biciklirati, pisati itd.). Sve što vam stvara pozitivnu energiju i misli je dobrodošlo :)

Boravak u prirodi zaista može oporaviti vaš duh i osvijestit neke stvari. Naučite biti zahvalni za male stvari u životu. Sjetite se kako je zapravo teško doći do lijekova i hrane u prirodi tako da jedan dan (na sabate postoje takve tradicije) odete u berbu različitih namirnica za neko jelo ili neke ljekovite biljke od koje možete napraviti mast/kremu/tinkturu/čaj itd. Sve su ovo načini komuniciranja s prirodom.

Nakon što ovo napravite već prvi put, vjerujem da ćete osjetiti razliku (jer ja sigurno jesam). U slučaju da vam zafali vježbi, možete uvijek poslati e-mail ili ostaviti komentar pa ću od negdje naći još koju vježbu, a za sada vas ne želim previše zamarati s dugim postovima. :D

Do sljedećeg puta,
vaša Witch's Cat

Broj komentara: 6:

  1. Hej..ovo lijepo napisano..osijeca se sva ta priroda i energija dok čitam ..samo treba otići u prirodu a ostalo dođe samo..naravno ako imaš čistu dušu..možeš noću i da poletis..barem ja imam takva iskustva..drago mi je da ima nas jos sličnih..samo nažalost svoja iskustva neprenosimo dalje..tako da je ovo lijepo pročitati..svatko od nas to radi slično ..volio bih podijeliti svoja sa drugima sličnim ..jer javno nas još uvijek doživljavaju kao u srednjem vijeku ..ali budimo se pomalo i koliko vidim ima nas sve vise..volim biti to sto jesam vjestac..nemam mržnje ni zlobe prema nikome samo dobroga i lijepoga..jer taka je i priroda i naši bogovi..poz svima.koji lete ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Bilo bi ljepo podijeliti slicna iskustva

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijep post! Obožavam prirodu i provoditi što više vremena u njoj!

    OdgovoriIzbriši
  4. jako lijepo :) Priroda je sve, mi smo samo dio nje.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.