Ovi maleni zalogaji (koje sam od milja nazvala "škartoci" tj. papirnate vrećice kako se kaže u Dalmaciji) od jabuka su kombinacija mnoštva simbola plodnosti i tradicionalnih Beltaneskih namirnica - jabuka, svježeg sira, badema, brusnica i meda. Pomalo ih je zeznuto raditi, ali je konačni proizvod estetski jako dojmljiv i za lizati prste!
Potrebno je:
- 1 pakiranje integralnih kora za savijače (najbolje su po mome iz Lidla)
- 3 slatko-kisele jabuke
- 500 g svježeg sira
- 2 žlice meda
- 1 pak vanilinog šećera
- cimet (po želji)
- ca. 50 g maslaca (za mazanje kora)
- šaka sušenih brusnica
- 2 šake badema
- konopac za vezivanje kora
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Ogulite i naribajte jabuke.
- Iscijedite tekućinu iz jabuka tako da ih stavite u cjediljku i žlicom pritišćete dok većina tekućine ne izađe.
- Bademe stavite na lim za pečenje i zapecite 5 minuta. Sitno ih isjeckajte/istucite maljem za meso na krupnije komade (ako ih tučete maljem, predlažem da ih prvo zamotate u prozirnu foliju). Dodajte komadiće badema u jabuke.
- Izmiješajte jabuke, bademe, svježi sir, vanilin šećer, med, cimet i brusnice.
- Svaki list kore izrežite na 6 približno jednakih pravokutnika. Od pakiranja od 9 listova (koliko ih obično bude) biste dakle trebali dobiti 54 pravokutnika (odnosno, u konačnici biste trebali od ovoliko kora dobiti 27 škartoca od jabuka).
- Otopite maslac.
- Od kora pravite vrećice tj. škartoce na sljedeći način:
- Jedan pravokutnik postavite na radnu površinu i premažite otopljenim maslacem.
- Drugi pravokutnik dijagonalno položite preko prvog (trebali biste dobiti 2 prekrižena pravokutnika).
- I drugi pravokutnik samo po sredini namažite s malo otopljenog masla.
- U sredinu kore stavite jednu čajnu žličicu punjenja.
- Skupite rubove kora u vrhu i zavežite konopcem.
- Ponovite korake 8-10 dok vam ne nestane kora.
- Prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje i posložite škartoce/vrećice od jabuka na njega.
- Pecite na 200°C cca. 10-15 minuta.
Napomene: Kad skupljate kore oko punjenja, pokušajte skupiti iz jednog puta. Što više dirate kore, to će više pucati. Ukratko, kore su vrlo osjetljive pa imajte ovo na umu tijekom cijele pripreme i pečenja. Zbog ovog recept i je tako zeznut.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.