Cvijeće je jedno od primarnih simbola Beltanea kao sabata usred proljeća. Oltar i krug se obično krase cvijećem, pa zašto ne i kuhinju malo ukrasiti njime?
Potrebno je:
- 2 pakiranja (cca. 550 g) svježeg lisnatog tijesta (odmrznutog, po mogućnosti već u obliku tankog lista)
- 6 Idared jabuka (slatko-kisele)
- 1 limun
- 4 jušne žlice šećera
- 1 jušna žlica cimeta
- 1 jaje
- malo brašna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Odstranite srž jabuka (dakle peteljku i sjemenke) nožem, ili posebnom spravicom koja služi ovome.
- Izrežite jabuke na pola po dužini (odakle je bila peteljka pa do dna) i režite polovice na tanke ploške.
- Zavrijte vodu i, kad je uzavrila, iscijedite u nju limun i ubacite jabuke. Poklopite i ostavite da se jabuke namakaju nekoliko minuta.
- Izvadite jabuke kad primijetite da su omekšale i ostavite ih da se cijede na papirnatim ubrusima.
- Pobrašnite radnu podlogu i izvadite na nju lisnato tijesto (ako već nije tanko razvaljano, razvaljajte ga). Izrežite tijesto (po širini) na trake širine cca. 4 cm.
- Razmutite jaje i izmiješajte u jednoj posudici šećer i cimet.
- Svaku traku premažite jajem i pospite šećerom i cimetom.
- Slažite jabuke na trake tijesta tako da gornje polovice ploški (s korom) vire van tijesta i da se rubovi ploški poklapaju.
- Ruže formirajte na sljedeći način:
- Preklopite donju polovicu svake trake preko jabuka (i dalje ca. polovica jabuke treba viriti van tijesta).
- Motajte tijesto u smotuljak s jednog kraja na drugi.
- "Uštipnite" kraj lisnate trake i bilo koji drugi komad lisnatog tijesta kako bi se spojili.
- Posložite ružice na lim za pečenje (kojeg ste prethodno prekrili papirom za pečenje), ili u kalup za muffine (kojeg ste prethodno nauljili i pobrašnili).
- Pospite ružice mješavinom šećera i cimeta.
- Ostavite ružice u frižideru 15 minuta da se sve slegne.
- Pecite na 200°C 15-20 minuta.