20.3.16

Heljdini cvjetići

Cvijeće je glavni simbol proljeća i kao takvo se zaslužuje slaviti u ovo vrijeme. Stoga sam mu odlučila odati počast i u kuhinji gdje sam u formi cvijeta napravila kekse od heljdinog brašna s bademima i sušenom brusnicom.


Potrebno:

  • 100 g suhih brusnica
  • 1 naranča (iscijeđena)
  • ca. 550 g heljdinog brašna
  • 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 80 g smeđeg šećera
  • cimet (po želji)
  • prstohvat soli
  • 100 g badema u listićima
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • ca. 250 ml vrhnja
  • dodatno heljdinog brašna za valjanje tijesta
  • marmelade (po želji)
Napomene: od navedene količine sam dobila oko 80-90 keksiju. Marmeladu sam koristila za spajanje keksiju čime se naravno umanjila njihova količina (barem brojčano). Ovo možete, ali ne morate napraviti, samo su nekima keksi draži s "punjenjem" od marmelade. Ako ih odlučite spajati marmeladom, preporučam marmeladu/džem od šumskog voća jer izvrsno ide uz sušene brusnice.

Priprema:

  1. Namočite brusnice u soku od naranče i ostavite da omekšaju oko 5 minuta.
  2. Prosijte heljdino brašno. Ono što ne uspije proći kroz mrežicu bacite. Dodajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
  3. Dodajte u brašno šećer, cimet i sol.
  4. Usitnite bademove listiće. Predlažem da ih (dok su u kesici) istučete maljem za meso. Potom ih dodajte u suhu smjesu.
  5. U brašno dodajte ulje i vrhnje i umijesite tijesto.
  6. Kad je tijesto postalo kompaktno, dodajte brusnice i sok od naranče te nastavite mijesiti da se sve poveže.
  7. Ostavite tijesto u hladnjaku 15-30 minuta kako bi ga bilo lakše kasnije razvaljati i formirati kekse.
  8. Stavite grijati pećnicu na 175°C.
  9. Pobrašnite podlogu te valjakom razvaljajte tijesto na debljinu ca. 3 mm i režite kalupima za kekse. Ja sam koristila kalupe u obliku cvijeća, iako zaista možete bilo koje kalupe uzeti.
  10. Prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje.
  11. Pecite kekse na 175°C oko 8-10 minuta.
  12. Po želji, kad su se keksi ohladili, ih spajajte maremladom (jedan keks namažite, drugi kekse zalijepite na njega - marmelada ovdje služi kao "ljepilo").
  13. Uživajte!


1 komentar:

  1. Imaš najbolji blog na balkanu definitivno što se tiče ove teme, čitam stalno i pratim nove postove, ali ne komentarišem. Sigurno ima još nekih tema koje nisu obrađene (na našem jeziku) možda upravljanje elementima i sl. imaš uvijek o čemu da pišeš. Samo budi uporna i radi na svom blogu. Svako dobro ♥

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.