Cvijeće je glavni simbol proljeća i kao takvo se zaslužuje slaviti u ovo vrijeme. Stoga sam mu odlučila odati počast i u kuhinji gdje sam u formi cvijeta napravila kekse od heljdinog brašna s bademima i sušenom brusnicom.
Potrebno:
- 100 g suhih brusnica
- 1 naranča (iscijeđena)
- ca. 550 g heljdinog brašna
- 1 čajna žlica sode bikarbone
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 80 g smeđeg šećera
- cimet (po želji)
- prstohvat soli
- 100 g badema u listićima
- 150 ml suncokretovog ulja
- ca. 250 ml vrhnja
- dodatno heljdinog brašna za valjanje tijesta
- marmelade (po želji)
Napomene: od navedene količine sam dobila oko 80-90 keksiju. Marmeladu sam koristila za spajanje keksiju čime se naravno umanjila njihova količina (barem brojčano). Ovo možete, ali ne morate napraviti, samo su nekima keksi draži s "punjenjem" od marmelade. Ako ih odlučite spajati marmeladom, preporučam marmeladu/džem od šumskog voća jer izvrsno ide uz sušene brusnice.
Priprema:
- Namočite brusnice u soku od naranče i ostavite da omekšaju oko 5 minuta.
- Prosijte heljdino brašno. Ono što ne uspije proći kroz mrežicu bacite. Dodajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
- Dodajte u brašno šećer, cimet i sol.
- Usitnite bademove listiće. Predlažem da ih (dok su u kesici) istučete maljem za meso. Potom ih dodajte u suhu smjesu.
- U brašno dodajte ulje i vrhnje i umijesite tijesto.
- Kad je tijesto postalo kompaktno, dodajte brusnice i sok od naranče te nastavite mijesiti da se sve poveže.
- Ostavite tijesto u hladnjaku 15-30 minuta kako bi ga bilo lakše kasnije razvaljati i formirati kekse.
- Stavite grijati pećnicu na 175°C.
- Pobrašnite podlogu te valjakom razvaljajte tijesto na debljinu ca. 3 mm i režite kalupima za kekse. Ja sam koristila kalupe u obliku cvijeća, iako zaista možete bilo koje kalupe uzeti.
- Prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje.
- Pecite kekse na 175°C oko 8-10 minuta.
- Po želji, kad su se keksi ohladili, ih spajajte maremladom (jedan keks namažite, drugi kekse zalijepite na njega - marmelada ovdje služi kao "ljepilo").
- Uživajte!
Imaš najbolji blog na balkanu definitivno što se tiče ove teme, čitam stalno i pratim nove postove, ali ne komentarišem. Sigurno ima još nekih tema koje nisu obrađene (na našem jeziku) možda upravljanje elementima i sl. imaš uvijek o čemu da pišeš. Samo budi uporna i radi na svom blogu. Svako dobro ♥
OdgovoriIzbriši