12.10.14

Kako izraditi hvatač snova (dreamcatcher)


Hvatači snova (eng. dreamcatchers) su dio umjetničke prakse i kulture domorodačkih Amerikanaca, odnosno Indijanaca. Oni za njih imaju duhovno, ali i praktično značenje i zbog toga se smatraju vrijednim amajlijama. Mene su indijanska kultura i šamanizam nedavno očarali pa su me usput zainteresirali i hvatači snova. Htjela bih podijeliti s vama ono što sam naučila i kroz to vam približiti ljepotu indijanske kulture.

Mit o nastanku hvatača snova

Od svih indijanskih naroda, hvatači snova su se najbolje asimilirali u narodima Lakote i Ojibwe. To prvenstveno ima veze s mitologijom ovih naroda u kojima se ističe uloga hvatača snova. Poznati mit o nastanku ovog duhovnog predmeta ide ovako:
Još davno, na početku vremena, vođa iz plemena Lakote se popeo na vrh planine i sa sobom ponio obruč o vrbinih grana kojeg je sam ukrasio njemu značajnim predmetima - konjskom dlakom, perlama, perjem i drugim malenim darovima. Na toj planini je primio viziju. U njoj mu se ukazao Iktomi, Bog-varalica koji je ujedno i stvoritelj svijeta; onaj koji plete mrežu života jer ima formu pauka. Ovo paukoliko božanstvo se obratilo vođi na svetom jeziku i, dok mu je govorilo, uzelo njegov obruč od vrbinih grana i počelo plesti mrežu unutar njega. Dok je Iktomi pleo, pričao je o životnom ciklusu koji je ciklus u punom smislu riječi; čovjek se rodi, iz bebe naraste u dijete, iz djeteta u odraslu osoba te potom u starca za kojeg se njegovi bližnji brinu kao da je novorođenče. Time se ciklus nastavlja. No, Iktomi je upozorio mudroga vođu da, bez obzira na životnu dob, na čovjeka utječu dobre i loše sile. Dobre sile vode u dobrom smjeru, a loše u lošem. Obje vrste sila mogu promijeniti prirodni tijek okolnosti. Iktomi je tada završio plesti svoju mrežu i vratio obruč vođi uz ove riječi: "Ova mreža je savršeni krug s rupom u sredini. Upotrijebi je kako bi pomogao svojim ljudima da pravilno iskoriste svoje ideje, snove i vizije i time ostvare svoje ciljeve. Ako vjeruješ u Moćnog duha, mreža će filtrirati dobre ideje, a loše će ostati zarobljene u njoj i neće moći dalje proći". Vođa je ovu viziju i mudre riječi u njoj prenio svom narodu. Od tada hvatač snova štiti svaki krevet i um svakog čovjeka kako bi samo dobre ideje, vizije i snovi mogli doprijeti do njega. 

Uloga hvatača snova 

Po poviše navedenom mitu je jasno da hvatač snova radi upravo ono na što njegovo ime ukazuje. Obješen iznad kreveta, on propušta dobre snove, ideje i vizije, a hvata one loše koje bivaju spaljene s dolaskom prvih jutarnjih zraka svjetlosti. Vjeruje se da dobri snovi prođu kroz rupu u središtu mreže i skliznu niz perja (koja obično krase donji dio hvatača snova) sve do sanjara. Perle koje se mogu uplesti u mrežu simboliziraju paukove. Neki hvatači snova su također ukrašeni nekim poludragim kamenom, ili mineralom koji simbolizira Moćnog duha, odnosno Stvoritelja u kojeg vjeruju Indijanci. Pošto po njihovom vjerovanju postoji samo jedna stvaralačka sila, samo se jedan takav kamen može uplesti u dreamcatcher.

Neka sjevernoamerička Indijanska plemena su zauzela drukčiji stav i smatraju da rupa u središtu hvatača snova služi kako bi omogućila izlaz lošim snovima, dok mreža hvata dobre snove koja se kroz nju i dalje kroz pera "ulijevaju" u sanjara.

Kako god bilo, ova vjerovanja se temelje na uvjerenju da dobri i loši snovi lete kroz noć tražeći sanjara kojega će posjetiti.

Materijali, oblici i boje

Tradicionalni materijali za izradu obruča dreamcatchera su vrbino granje (najčešće od crvene vrbe), ili namočena vinova loza (mora bit namočena kako bi bila savitljiva!). Odabir upravo ovog drveća je uvjetovan njihovom savitljivošću jer, kada se izrađuje obruč, materijal mora biti dovoljno fleksibilan da ne pukne.

Izrađeni obruč je ponekad omata uštavljenom kožom dok se sama mreža plete od životinjske tetive (eng. sinew), ili konjske/jelenje dlake. No, ove posljednje materijale je danas malo teže nabaviti pa se često uzima konac, vuna, ili njima sličan materijal za izradu mreže.

Perle koje krase mrežu su najčešće drvene, ili staklene, no tradicija nalaže da one perle koje ukrašavaju sami obruč (ako ih uopće ima) budu plave boje.

Također, neki hvatači snova nemaju rupu u sredini. Ovo je najviše uvjetovano vjerovanjem plemena koji izrađuje takvu vrstu dreamcatchera. Vidjeli ste da su mišljenja po pitanju svrhe ove rupe podijeljena, no neka plemena vjeruju da rupa uopće ne treba postojati jer dobri snovi mogu svakako naći put do sanjara, dok će loši snovi svakako biti uhvaćeni u mreži, a nedostatak rupe znači da neće moći pobjeći. 

Broj pera je obično sedam iako se s vremenom ovaj detalj zagubio. U slučaju da je hvatač snova bio obješen iznad djetetova kreveta, ili kolijevke, često bi imao i pero u središtu kruga kao simbol elementa zraka i njegove važnosti za ljude. Za djevojčice bi se stavljalo sovino pero (simbol mudrosti), dok se za dječake koristilo orlovo pero (simbol hrabrosti). 

Veličina hvatača snova ovisi od pojedincu jer, po predaju, obruč ne bi trebao biti veći od dlana odrasle osobe. No, i ovo se "pravilo" izgubilo s vremenom pa se hvatači snova rade u raznim veličinama i oblicima.

Najčešći vez za mrežu hvatača snova
Danas se ovi čarobni predmeti rade od raznoraznih materijala. Obruč se radi od gotovo bilo kojeg drva, ili metala (neki kupuju i gotove metalne obruče). Neki odluče ne omotavati obruč kožom, već vunom, ili nekim drugim materijalom, dok ga neki uopće ne omataju. Životinjska dlaka, ili tetiva više nije obavezan materijal za izradu mreže. Kao što sam istaknula, prikladne zamjene za to su vuna, ili konac bilo kakve boje, iako možete biti kreativni pa smisliti još neku alternativu. Broj pera također nije fiksan, kao što nije ni broj perli/dragocjenog kamenja koji krase mrežu. Materijali i boje ovih perli danas variraju, a broj ovisi o ukusu pojedinca. Stoga se nemojte ustručavati raditi u skladu s vašim kreativnim nagonima. Većina pravila se davno zagubila. No, možete iz poštivanja prema tradiciji odlučiti ukomponirati što više tradicionalnih elemenata u svoj dreamcatcher

U osnovi ne postoji dobar, ili loš hvatač snova. Njihovi oblici, veličine, boje i vrsta veza variraju od plemena do plemena, ali i od pojedinca do pojedinca. Neka plemena rade isključno kružne obruče, dok druga rade hvatače snova u obliku suze. Neki će ostaviti rupu, dok će drugi isplesti mrežu u potpunosti. Neka plemena rade vez kojeg ću demonstrirati u ovome postu, dok drugi nastoje više imitirati oblik paukove mreže. 


Pustite mašti na volju! :)

Izrada hvatača snova

Za izradu vašeg dreamcatchera će vam trebati sljedeći materijali:
  • materijal za obruč (vrbino granje/grane vinove loze/bilo kakav drveni ili metalni obruč)
  • materijal za omatanje obruča (uštavljena koža/vuna/konac)
  • materijal za mrežu (životinjska dlaka/tetiva/konac/vuna)
  • ukrasi (perje, perle, kristali...)
  • škare
  • igla
Svoj sam hvatač snova izradila od vrbinog granja, smeđe kožne vrpce, bijelog konca, drvenih perli i perja fazana. Stoga ću u uputama govoriti "vrba" kada je u pitanju obruč, "konac" kada pričam o mreži itd. Ali nemojte dozvoliti da vas to zbuni! Slobodno radite od materijala po vašem odabiru i jednostavno pratite upute prilagođavajući ih materijalima koje imate.

Ja sam izradila četiri hvatača snova - jedan veliki u promjeru 15cm i tri manja u promjeru cca. 8cm. Kožna traka koju sam koristila je bila debljine 2mm. Za potpuno omatanje velikog obruča mi je trebalo 2.8m takve trake, a za obruč od 8cm mi je trebalo 1.4m kože. Ako koristite konac, ili vunu neke manje debljine, naravno da će vam trebali više materijala. Stoga preporučam da imate i viška materijala sa strane za svaki slučaj. :)

1. Izradite obruč

(preskočite ovaj korak ako koristite gotovi obruč od drva/metala)

Slika 1: veliki obruč od vrbinog granja
Slika 2
Uzmite vrbinu granu i savijte ju u kolut željenog promjera. Kako bi zadržala ovu formu, možete zmijoliko omotati jedan kraj oko drugog nekoliko puta. Ja sam odlučila zavezati ova dva kraja koristeći jednu tanju vrbinu granu od koje sam napravila dva čvora na mjestu gdje se preklapaju krajevi. Slobodno nađite sistem koji vama odgovara. Glavno je da krajevi ostanu spojeni tj. da se kolut ne odmota.  ovaj način možete napraviti koliko god želite obruča i spojiti ih sve u jedan veliki hvatač snova, kao što sam i ja napravila na kraju.


2. Omotajte obruč

Zavežite čvor od kožne vrpce na mjesto gdje se krajevi obruča preklapaju (kao na slici 3).

Omotajte cijeli obruč kožom pazeći da ne bude praznina (slika 4).

Slika 3: čvor na mjestu preklapanja krajeva
obruča
Slika 4: omotani obruč
Slika 5: čvor na vrhu obruča






















Kada ste omotali cijeli obruč i vratili se do prije napravljenog čvora, napravite petlju koja će vam kasnije služiti da objesite svoj hvatač snova (slika 5). Odrežite ikoji višak kože da vam ne smeta pri izradi mreže. Možete petlju napraviti kako želite. Ako nemate ideja, predlažem ovaj čvor jer je relativno jednostavan i čvrst.

Napomena: neki vežu petlju još prije nego naprave prvi čvor na obruču. Možete i ovo napraviti, ako vam je lakše. U potpunosti je na vama.


3. Izradite mrežu

Prvo provucite konac kroz iglu (slika 6).

Napomena: nemojte provući konac kao da šivate (tako da je konac provučete i krajeve vežete skupa). Samo dvaput vežite obični čvor kraj očice igle i pustite da ostatak konca slobodno visi dolje. Pokušajte ne imati previše konca jer će to samo otežati izradu mreže.

Zavežite dupli čvor kraj petlje koju ste napravili na vrhu vašeg hvatača snova (slika 7).

Slika 6: provučeni konac kroz iglu
Slika 7: Čvor zavezan pokraj petlje




















Vez koji se koristi pri izradi dreamcatchera je uvijek isti, tako da kada ga jednom shvatite, sve će ići vrlo lako.

Izrada prvog kruga mreže:

Napomena: upute navode samo kako izraditi mrežu bez ukrasa. Za upute vezane uz dodavanje ukrasa (perja i perli), pogledajte savjete na dnu posta.
  1. Konac provucite iza i preko obruča (slike 8 i 9). Time ste zapravo napravili "rupu".
  2. Iglu provucite kroz "rupu" koju ste napravili (slike 10 i 11). 
  3. Zategnite konac tako da bude ravan. No, pripazite da se pri zatezanju obruč ne krene kriviti. Sada ste dobili jedan "šav".
  4. Nastavite ponavljati korake 1-3, ostavljajući uvijek isti razmak među čvorovima (razmak ovisi o vašem ukusu). Uzmite u obzir da će vam biti lakše plesti mrežu što ostavite veći razmak (slika 12).
  5. Kada dođete blizu prvoga čvora (koji je bio zavezan kraj petlje), ostavite barem duplo manji razmak između njega i posljednjeg čvora (slike 13 i 14).
Slika 8: konac prebačen iza i preko obruča
Slika 9

Slika 10: igla provučena kroz "rupu" koju ste napravili





Slika 11

Slika 13: gotov "prvi krug" mreže (uočite maleni razmak
između prvog i zadnjeg čvora)
Slika 12

Slika 14



Izrada svih drugih krugova mreže:

Kako biste napravili vez za drugi krug i sve ostale krugove mreže, slijedite ove upute:
  1. Ponovite korake 1-3, samo nemojte provući iglu iza obruča, već kroz prvi "šav" iz prvoga kruga (slike 14 i 15). Pripazite da čvor kojeg napravite bude na sredini šava i da novi šav bude zategnut. 
Napomena: kako budete radili nove šavove tj. zatezali nove čvorove, uočit ćete da će se šav na kojeg ste zavezali čvor pomalo iskriviti prema središtu kruga i poprimiti oblik romba.
  1. Ponavljajte korak 6 dok ne dođete do središta krug gdje ćete ostaviti rupu. Na posljednjem šavu (koji će biti s donje strane hvatača snova) samo zavežite dupli čvor kako biste učvrstili konstrukciju.
Slika 15: provlačenje igre kroz prvi "šav" iz prvoga kruga
I vaš hvatač snova je time gotov!!!






















Savjeti:

Slika 16

Ako (odnosno kada) vam nestane konca, zavežite dupli čvor gdje ste stali. Ponovno provucite konac kroz iglu kako je istaknuto u ovim uputama. Zavežite dupli čvor s novim koncem točno iza (odnosno do) posljednjeg čvora kojeg ste napravili i nastavite po uputama.

Kako biste dodali perlu na neki čvor, samo provucite iglu i konac kroz nju i nastavite normalno raditi vez kao što je objašnjeno u koracima 1-3.

Ako želite zavezati pero negdje, možete provući iglu i konac kroz samo pero odnosno kroz šuplji dio pera poznat kao calamus (slika 16) i vezati obični dupli čvor kao što ste i do sada radili da učvrstite sve. U krajnjem slučaju možete čvor vezati oko pera, no prije navedena metoda je, po mom mišljenju, efikasnija i ugodnija oku.


U slučaju da vam moje upute nisu bile dovoljno jasne, možete pogledati i ovu web stranicu gdje su dijagrami jako lijepi i gdje je sve objašnjeno korak po korak (iako su upute pri kraju nešto drukčije od mojih).

Ugodni snovi! :D

4 komentara:

  1. možete li napraviti neki post o tumačenju snova, kako bi se to trebalo raditi i je li moguce tocno protumaciti vlastite snove. hvala puno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uff, rado ali je to preopširna tematika za jedan post. Mislim da sanjarice tu nimalo ne pomažu jer je svaki san jedinstven za svaku osobu. Psihologija može ponuditi neka lijepa tumačenja nekih simbola, ali će i oni svi mijenjati značenje unutar drugog konteksta i od pojedinca do pojedinca. Svaka osoba najbolje zna što joj se odvija u glavi i zato uvijek predlažem da pojedinac prvo sam pokuša analizirati neki san. Sanjarice pružaju generalna tumačenja simbola, a snovi, kao što sam rekla, nisu generalni. Predlažem da pročitate nešto od Carla Gustava Junga na ovu temu. On ima par jako dobrih knjiga o snovima. Poput "Sjećanja, snovi, razmišljanja" (eng. "Memories, Dreams and Reflections" - prevedena je na hrvatski), ili "Dreams" (ona nije prevedena koliko mi je poznato). Uostalom, možete i sami istražiti neku kvalitetnu literaturu na internetu. Ali moj vam je savjet da ne slušate sanjarice i da ne vjerujete previše tuđim analizama nego da sami pokušate pronaći paralele između svojih snova i vašeg života.

      Sretno! :)

      Izbriši
  2. pozdrav postoji li negdje mogućnost narudžbe pera i ostalog materijala za izdradu?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ebay je uvijek solidno rješenje. Vrbine grane ne vjerujem baš da ćete naći na internetu doduše, ali vrijedi istražiti malo. Konac vjerujem da znate gdje ćete nabaviti, a ako ćete ići na potpuno prirodne materijale, ovu životinjsku tetivu (eng. sinew) isto možete naći na Ebayu. Perle i perje biste mogli (uz Ebay) potražiti i u lokalnim dućanima koji prodaju materijale za izradu nakita.

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.